
Proportionate Share Expenditure  
FAQ 

 
 
Q.  What is Proportionate Share? 

A.  Proportionate share is the amount of IDEA Part B Federal funds the district must set 
aside to provide special education services to parentally-placed private, parochial, and 
home school children with disabilities ages 5-21 who have been evaluated and determined 
eligible for special education services.   
 

Q.  What district is responsible for locating, identifying, and evaluating private, parochial, and 
home schooled students between the ages 5-21 with disabilities? 

A.  The district where the private/parochial/home school is located is responsible for 
locating, identifying, and evaluating parentally-placed private, parochial and home school 
students between the ages 5-21 with disabilities.   
 

Q.  Do identified students have Individualized Education Programs (IEPs)? 

A.  No, parentally-placed private, parochial, and home students have Service Plans.  No 
parentally-placed private school student with a disability has an individual right to receive 
some or all of the special education and related services that the child would receive if 
enrolled in a public school. Decisions about services to parentally-placed private school 
children with disabilities must be made in accordance with the consultation process. 
 

Q.  How is the proportionate share obligation calculated? 

A.  The proportionate share current year obligation is calculated based on the following 
prior year information reported in MOSIS/Core Data Screen 11 (December 1 Child Count) 
using the educational environment of “2100-Parentally Placed Private” and in the Part B 
Final Expenditure Report: 

o Private and home schooled eligible and served children (ages 5-21) 
o Private schooled children eligible but not served (ages 5-21) 
o Home schooled children eligible but not served (ages 5-21) 
o Public school children eligible and served (ages 5-21) 
o Public school children eligible but not served (ages 5-21) 

 

Q.  How will the district know if it has a proportionate share obligation? 

A.  Each Spring, the Special Education Finance section calculates an estimated 
proportionate share current year obligation amount for all districts.  The spreadsheet can 
be found at http://dese.mo.gov/financial-admin-services/special-education-finance/part-
b-funding-and-allocations (Proportionate Share Estimated Allocations).  In addition, 
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districts can calculate a more accurate proportionate share obligation amount prior to the 
beginning of a new school year by using the Proportionate Share Calculation Worksheet 
found at http://dese.mo.gov/financial-admin-services/special-education-finance/part-b-
proportionate-share.  

 
Q.  When must the district budget the proportionate share obligation? 

A.  The proportionate share obligation amount for the current year must be budgeted 
under Function Code 1224 on the initial Part B budget application, due July 1. 
Proportionate share transportation costs will be budgeted under Function Code 2557.  
Once the prior year FER is approved the district will need to create a budget revision to 
budget the actual proportionate share amount, if different from the amount budgeted on 
the initial budget application.  Budget revisions are due April 30.   
 

Q.  Are the proportionate share funds that are available to districts to spend in addition to the IDEA 
Part B allocation? 
 

A.  No.  The amount of proportionate share obligation (current year obligation and carryover 
funds) is part of or is included in the IDEA Part B allocation.  The proportionate share funds 
(current year obligation and carryover funds) are not additional funds that the district may 
spend.     
 

 
Q.  What are allowable uses of proportionate share funds? 

 
A:  IDEA does not require a district to spend proportionate share funds only for direct 
services.  Rather, through the consultation process described in 34 CFR §300.134, a 
determination must be made about how the available amount of funds will be utilized so that 
the parentally-placed private, parochial, and home school children with disabilities designated 
to receive services can benefit from the services offered.  Depending on the discussions during 
the consultation process, local circumstances, and the amount of funds available to expend on 
services for parentally-placed private, parochial, and home school children, the district could 
determine, after timely and meaningful consultation, that it will provide its population of 
parentally-placed private, parochial, and home school children with disabilities with indirect 
services.  These services could include consultative services, equipment, or materials for 
eligible parentally-placed private, parochial, and home school children with disabilities or 
training for private school teachers and other private school personnel.  The following are 
things to consider when using proportionate share funds: 

o The provision of equitable services must be provided by employees of the public 
school or through contract by the public school with an individual, association, agency, 
organization, or other entity.  However, the district may use proportionate share funds 
to pay for an employee of the private school to provide services if:  
 the private school employee performs the services outside of his or her regular 

hours of private school duties;  
 the services are provided on public school grounds or a neutral site; and,  
 the employee performs the services under public supervision and control. 
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o Special education and related services provided to parentally-placed private, parochial, 
and home school children, including materials and equipment, must be secular, 
neutral, and nonideological. 

o The district may provide transportation for students to receive proportionate share 
services at a neutral site. 

o The district must keep title to and exercise continuing administrative control of all 
property, equipment, and supplies that the public district acquires with proportionate 
share funds for the benefit of private school children with disabilities. 
 

Q.  What are non-allowable uses of proportionate share funds? 

A:  The following are non-allowable uses of proportionate share funds: 
o Proportionate share funds cannot be used to pay for child find costs, including 

individual evaluations.  
o Proportionate share funds cannot be paid directly to the private, parochial, or home 

school.   
o Missouri case law and the Missouri Constitution prohibit the provision of personnel, 

services, materials, and equipment on the premises of a child’s private school unless 
they are provided in a neutral site. 

o Proportionate share funds cannot be used to meet the needs of a private school or the 
general needs of the students enrolled in the private school. 

o Proportionate share funds cannot be used for repairs, construction, or minor 
remodeling of private school facilities. 
 

Q.  What documentation is the district required to maintain to support proportionate share 
expenditures? 

 
A:  The following documentation is required to support proportionate share expenditures: 

o Student Roster (to include student name, name of private/parochial school, date of 
evaluation, date services started, type of services being provided, location of 
services, name of personnel providing services, number of service minutes, and 
prorated costs.) 

o Home School Declarations 
o Service Plans 
o Consultation Records 
o Documentation of Refused Services 

 

Q.  How must the district track proportionate share expenditures? 

A:  District staff providing services should have their salaries/benefits prorated and coded 
separately in the general ledger under 1224 to account for the expenditure.  The method of 
proration must be reasonable and justifiable.  Any other proportionate share expenditures 
(contracted therapy, equipment, etc.) must also be tracked separately and coded under 1224.  
Beginning in 2015-2016, Function Code 2557 will be used to code proportionate share 



transportation costs.  The district must use a project/source code to track the proportionate 
share expenditures paid with IDEA Part B Federal funds. 
 

Q.  What if the district does not have a proportionate share obligation for the current year? 

A.  If the district does not have a proportionate share obligation or carryover funds and a 
new student is found eligible during the year, the district is not obligated to spend funds to 
provide services to this student.  At the end of that year, the district will report the new 
student in MOSIS/Core Data Screen 11 (December 1 Child Count) using the educational 
environment of “2100-Parentally Placed Private” which will then generate a proportionate 
share obligation for the next school year.   
 

Q.  May a district provide proportionate share services if the district does not have a proportionate 
share obligation? 
 

A:  Yes. If the district does not have a current year proportionate share obligation or carryover 
funds and a new student is found eligible during the year, the district may provide services to 
this student, but is not required under IDEA to do so.  The district may spend Part B funds on 
providing services to children with disabilities placed by their parents in private, parochial, and 
home schools.  The district may also choose to spend State or local funds on providing 
services.  However, districts are cautioned when spending State or local funds on 
proportionate share services as the expenditures impact the district’s Maintenance of Effort 
(MOE).  The proportionate share expenditures paid with State or local funds increases the 
MOE and the district must maintain the level of spending from year to year.  No longer 
providing proportionate share services that the district paid with State or local funds is not an 
allowable reason to reduce MOE.  
 
 

Q.  May a district expend more than the proportionate share amount (current year obligation plus 
carryover) on children with disabilities placed by their parents in private, parochial, or home schools? 

 
A:  Yes.  After all the proportionate share current year and carryover funds have been spent to 
provide special education or related services to parentally-placed private, parochial, and 
home school children with disabilities districts may use State or local funds to supplement (in 
addition to) and in no case supplant (replace) the proportionate share amount.  Additionally, 
as long as the district meets all the other requirements of the IDEA, including providing FAPE 
to public school children with disabilities, it is permissible for the district to spend more than 
the minimum amount of Part B funds on providing services to children with disabilities placed 
by their parents in private, parochial, and home schools.  
 
 

Q.  May a district use State and local funds to provide services to children with disabilities placed by 
their parents in private, parochial, or home schools? 

 
A:  Yes.  State and local funds may be spent to supplement (in addition to) and in no case 
supplant (replace) the proportionate share amount of IDEA Part B federal funds required to be 
expended for parentally placed private, parochial, or home schooled students with disabilities.  



However, districts must spend all federal proportionate share funds (current year obligation 
and carryover funds) first, in order to comply with the equitable services requirement.  Then, 
if the district has State or local funds available to serve parentally-placed private, parochial, 
and home school children with disabilities, it can use those State and local funds in addition to 
the IDEA Part B funds.  However, districts must consider when State or local funds are 
expended on proportionate share services the expenditures will increase the district’s 
Maintenance of Effort (MOE) and the district must maintain that level of spending from year 
to year.  No longer providing proportionate share services that the district paid with State or 
local funds is not an allowable reason to reduce MOE.  
 

 
Q.  What happens if the district does not expend all of the current year proportionate share funds by 
the end of the first year? 

A.  The district must obligate the remaining funds for special education and related 
services for parentally-placed private, parochial, and home school students during a 
carryover period of one additional year.  The carryover funds must be budgeted and spent 
on proportionate share expenditures before any of the proportionate share current year 
obligation amount is spent (First In, First Out).  A budget revision must be created once the 
prior year FER is approved to budget proportionate share carryover funds.   
 

Q.  What if the district does not expend all of the proportionate share carryover funds during the 
second year? 
  

A.  If the district cannot completely spend the carryover funds during the second year having 
met all requirements in 34 CFR §300.130-148, the district should request a release of the 
unspent funds.  Released proportionate share carryover funds can be spent on public students 
with disabilities within the district. 
 

 
Q.  How does the district request a release of the unspent proportionate share carryover funds? 
  

A.  The Proportionate Share Carryover Release Request is available through ePeGs.  The 
release request is available at the beginning of January and is due March 1. 
 

 
Q.  Are there any criteria for releasing unspent proportionate share carryover funds? 
  

A.   Allowable reasons for releasing unspent Proportionate Share funds include: 

• Parents of private, parochial, or home school students refused services 
• Student aged-out or graduated from private, parochial, or home school 
• Student no longer attends private, parochial, or home school 
• Proportionate share carryover funds exceeded the amount needed for services 

provided 
 



Q.  What happens after the Proportionate Share Carryover Release Request is submitted and 
approved? 
  

A.  The district will need to complete a budget revision to move the unspent proportionate 
share carryover funds out of function code 1224 and into another function code on the 
budget grid. 
 

 
Q.  Are there any guidelines regarding how the proportionate share carryover released funds can be 
used?  
  

A.  Released proportionate share carryover funds may be spent on public school students with 
disabilities. 

 
 
For more information about Proportionate share requirements, please visit the Q&A: Serving Children 
With Disabilities Placed by Their Parents at Private Schools at http://dese.mo.gov/financial-admin-
services/special-education-finance/part-b-Proportionateortionate-share and the State Plan for 
Special Education, Part B, Regulation VIII – Private Schools at http://dese.mo.gov/governmental-
affairs/dese-administrative-rules/incorporated-reference-materials/IDEAPartB-2014.  
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