February 25, 2013

Numbering Continued from first AEL Q&A document.

Q73.

Q74.

Q75.

Q76.

The grant asks planned % of time devoted to AEL in 3.3.1 C. I have a teacher who is a lead
teacher and the literacy coordinator. She keeps separate time sheets for each job. How
should we show her percentage for the grant? We calculate she is a lead teacher 38% of the
time and an LC 62% of the time.

[ would suggest that you indicate 100% (38%-lead teacher; 62%-literacy coordinator)

[ am puzzled by something in the grant and should have asked at the meeting. 3.3.3.A.7 asks
“What follow up will occur for served students who stop attending before goal attainment”.

The first question is what goal/s does this refer to?

If these are the goals on the registration forms (which we then put in the demo data in
ACES), I was told some months ago by Ron Jewell that student identified goals no longer are
used to evaluate programs.

This becomes important because the wording in the grant application implies goals are
important and that in turn implies realistic goal setting is important as it was in the last
grant.

The wording in the grant is speaking to general student follow up, related to why a student
is "stopping out", rather than the high-stakes goal setting done in the past. Although no
longer used as part of the federal outcome reporting (Entered Employment, Retained
Employment, Post-Secondary, or High School Equivalency (HSE)) the goal(s) of the student
should still be meaningful to a program. Goals are still collected and entered into ACES for
the purpose of understanding student motivation and may still be commented on during an
on-site review.

Just to be clear, Content Standards are gone? As long as we link instruction to assessment
we are, de facto, addressing Content Standards? So, Content Standards do not need to be
addressed in the grant?

Content Standards still exist and are available on our website; they provide guidance on
what content programs can offer by level and type of service (ABE, ASE, ESL). They can be
included in the grant/IFB, but they are not requested or required.

The General Information section 3.3.1 - C states there is a maximum of 1/2 page of
information for each person. I a little more than a half page should I try to cut it back and
stay at a half page?

The %2 page maximum is a general guideline.
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Q77.

Q78.

Q 79.

Q80.

Q81.

Q82.

Q83.

[ am a grant writer for Metropolitan Community College in Kansas City, MO. We are a
current Grantee but we were unable to participate in the teleconference. Is there a link to a
play back if the conference was recorded or will there be a transcript available?

The pre-bid conference was not recorded. There is a Q&A posted on our website created
from the pre-bid conference (the Q&A also includes other questions we have received). Itis
located at http://www.dese.mo.gov/divcareered/ael grants-IFBs.htm

[s there stipulation on what size of paper should be used for the budget narrative
document? Would it be allowable to submit a budget spreadsheet on legal size paper
instead of letter size?

There are no stipulations; however, we prefer it all be printed on 8.5 x 11 size paper.

As I prepare to write the narrative should the descriptors that follow each letter be included
when actually writing the grant? The descriptors are found on Attachment D.

Yes, please identify the descriptors.

Although AEL funds originate with WIA federal funds, is it correct that only Missouri
residents can be served under this grant?

The preference is to serve Missouri residents but there are no residency requirements for
students.

What type(s) of immigrant status is allowable?
Students with F-1 visas cannot attend adult education programs.

Dependents of a nonimmigrant visa holder of any type, including F-1, are not prohibited
from attendance at an adult education program, as appropriate.

What type of documentation is required to be collected and examined to determine status
for immigrant participants?

None

Is the definition of indirect costs for the AEL grant the same as for federal grants in OMB
circulars?

Yes, the definition of indirect costs for the AEL grant is the same as for federal grants in the
OMB circulars.


http://www.dese.mo.gov/divcareered/ael_grants-IFBs.htm
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Q84.

Q85.

Q86.

Q87.

Q8s.

Our indirect cost rate agreement with the U.S. Department of Health & Human services is
based on salary and fringe. Would we base our indirect cost allowance on both instructional
and administrative salary and fringe?

The indirect cost rate can be applied to the entire grant amount (minus capital outlay).
However, indirect costs must be charged to “administration” and there is a maximum
amount that can be spent on administration - see grant specifications for administration
limits (3.3.4 C.2).

What is the percentage for CAT II that we can't go over without needing an explanation?
See Section 3.3.4 C.2 in the grant.

[ had a quick question about the AEL IFB. My organization is planning to apply and I noticed
that there is a Conflict of Interest form that must be filled out by anyone who is an elected
official. One third of our board is made up of county commissioners. [ know that when I
read the form it stated that if they own a percentage of the company they must fill out this
form; however, we only have them serving on our board. Is this necessary still for our
organization to have them fill this out before submitting our application or is this strictly if
they have a percentage of ownership of the organization?

This would not qualify for Conflict of Interest
Plan is for class site to be open 5 days per week x 4 hour per day = 20 hours.

AEL teacher would work no more than 16 hours so as not to pay PSRS. Could remaining 4
hours of class be overseen by paid teacher's aide or volunteer and still count hours?

No - not unless the paid teacher’s aide or volunteer is a certified teacher. A certified teacher
is required to hold a class.

The program is seeking to expand in the coming grant cycle. The plan is that this expansion
will be done incrementally. This means that we would be needing incrementally more
money each year of the grant.

The question then becomes how to write the budget to allow for this monetary expansion?
How do I ask for more money each year? How should that be presented?

You should budget based on what you feel is your program’s anticipated budget needs for
the 2013-2014 year. There is no provision at this time for successful applicants to request
additional funds the following year(s).
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Q89.

Q90.

Q91.

Q92.

Q93.

Q94.

Do you have an example of the type of document that you want us to use when writing the
grant?

We have no examples. Use your best judgment as far as font, etc. However, when starting
each section in writing the narrative, please identify the descriptors that follow each letter
that are identified in Attachment D.

What are they looking for in the Administrative Percentage Justification when the CAT II
exceeds 5%, but is under 21% of CAT I?

If the administrative percent exceeds 5%, the applicant must give a detailed description as
to why the cost limits are too restrictive to allow for “adequate planning, administration,
personnel development, and interagency coordination”. What is in quotes is the definition
of administration; therefore, if the program cannot provide these functions without
exceeding 5% for administration, the program must explain why.

On page 17: A. Existing programs -The score the applicant receives will be based on their
Fiscal Year 2011 and 2012 data (Progressions, GED data, Cost per Student, and service to
Basic Literacy students) What does "service to Basic Literacy students,” mean?

This is answered in the first Q&A on the AEL website.

On page 19: 7. What follow up will occur for served students who stop attending before goal
attainment. Are they talking about ACES goals?

The goals of the student for attending AEL should be one and the same as the goals
identified in ACES for that student. This is what is being referred to.

[ have a West Plains agency contacting me about AEL information for the IFB- do they need
to contact you? Is it okay for me to provide them with information that is not available on
the web like NRS levels, federal targets, post test rules, and regular program information?

You can have the West Plains agency contact us. How you respond to this agency is up to
you. We have no restrictions on what you can and cannot say to them or provide to them.

[ know we were told to add a statement in the grant that says we will strive to employee
Missouri residents and use local services and products. [ don't quite know what this was
referring to. I reviewed the Q&A and didn't see any reference to this. Do you remember
what this was referring to?

The IFB that private entities respond to asks for this type information in 3.5 Economic
Impact to Missouri. There is no requirement in the grant asking for this information.



